2019. jún 05.

Tudta?

írta: VingardiumBorliget
Tudta?

…hogy már az ókorban is palackoztak bort. A legrégebbi bor, amely palackozva megmaradt, az időszámításunk előtti IV. századból származik.  Ha bort kóstoltok a fesztiválon, mindig nézzétek meg a palackokat is, mert néha igazi grafikai műalkotásokra lehet bukkanni!

…hogy nem minden bor nemesedik a korral. A borok 90%-át az elkészítés után egy-két éven belül el kell fogyasztani. Leginkább bizonyos vörös borok, és természetesen a tokaji aszú az, amely valóban hosszútávon fogyasztható, és az érési folyamata is elhúzódik. Vajon melyik pincészeté lesz a legidősebb tétel a Vingardiumon? 

…hogy ételt vinni egy borospincébe főbenjáró bűn. Legfőképpen a kenyérfélék nemkívánatos vendégek a borospincékben. Elég egy apró morzsa, hogy a benne lévő élesztő megtelepedjen és elszaporodjon a pincében. Ezek a gombák káros folyamatokat idéznek elő, komoly bosszúságot okozva a bortermelőknek. Szerencse, hogy a Vingardiumot nem pincében tartjuk, így nálunk lehet, sőt ajánlott finomabbnál finomabb falatokat fogyasztani a borok mellé.

zan-ilic-1607660-unsplash.jpg

…hogy létezik a bortól való félelem érzése. Az arachnophobia vagy az agoraphobia szavak valószínűleg senkinek nem idegenek, de az oenophobia, azaz a bortól való félelem is létező fogalom. Számunkra ez elképzelhetetlen…

…hogy Dobó István katonái egri bikavérrel fokozták harci kedvüket. A legenda szerint olyan eredményesen, hogy a törökök biztosra vették: valódi bika vérét itták szomjoltónak a magyar várvédők, ettől lettek legyőzhetetlenek. Hogy rátok milyen hatással van az egri bikavér, kipróbálhatjátok a Vingardium egyik egri pincészetnél…

…hogy nem mindegy milyen ételt párosítunk az éppen kóstolt borhoz. Néha ugyanabból a borból is különböző ízeket hoznak elő a különböző ételek. Egy vacsoránál általában az ételhez választunk bort, de egy borfesztiválon meg is fordíthatjuk, és választhatunk a borhoz ételt. Mindenkinek ajánljuk, hogy ugyanazt a bort, kóstolja meg három különböző karakterű étellel. A Vingardiumon erre remek lehetőség adódik, hisz mind borból mind ételből bőven válogathatunk majd. 

Az alkoholfogyasztás veszélyei mindenki számára ismertek, de arról talán kevesen tudnak, hogy kutatások folynak a kedvező hatásokról is. Többen állítják, hogy a mértékletes borfogyasztás jótékony hatással van a memóriára, az érrendszerre, az ínyekre, csökkenti a depresszió kockázatát, sőt még daganatos betegségek ellen is javallják. Kutatók nem vagyunk, így ezt sem megcáfolni sem megerősíteni nem tudjuk. Viszont azt bizton állíthatjuk, hogy a Vingardium jótékony befolyással van a kedélyünkre, többen ellazító hatásról számoltak be, felpezsdíti a vérkeringésünket, akut lábmozgást okozhat főleg az esti órákban, és a visszajáró vendégeink állítják, hogy függőséget is okozhat.

Szólj hozzá