2019. máj 28.

Távol, és mégis közel

írta: VingardiumBorliget
Távol, és mégis közel

A legtöbb budapestinek a Hungáriáig tart a város, de max az Örsig. Miért szervez valaki mégis borfesztivált a XVI. kerületbe? Hát jelentjük erre is laknak emberek, itt is járnak buszok, vannak különleges helyek, egyedi atmoszféra, élhető városrész. Akinek minden ami az IKEA-n túl van, az már Rákosborzasztó, annak összeszedtünk pár érdekes információt a környékről. Mert azon kívül, hogy évente egyszer, a Vingardium miatt mindenképp érdemes ellátogatni hozzánkvingardium_emberek_49_of_138_-1.jpg

  • aki élt a környéken, az többet nem nagyon akar máshol élni – kertvárosi hangulat, platán sorok, villanegyedek, parkok, barátságos emberek. Tökéletes ötvözete a falusi közvetlenség biztonságos érzésének és a modern városi mindennapoknak.
  • a kisgyerekes családok mekkája – rengeteg park és játszótér van a környéken, de ha hétvégi kisgyerekes programokat keresünk, akkor sem kell messze menni – Szilaspatak Bicikli Park, Naplás tó, Gödöllői Királyi Kastély, Veresegyházi Macipark. És akkor még nem beszéltünk az Erzsébetligeti Színházról, ahol szinte mindig történik valami érdekes, és hol kiállítások, hol bábszínházi előadások várják a kisgyerekes családokat.
  • gasztronómia – a kerületben több, nagy hagyománnyal rendelkező étterem is várja a finom falatokra vágyókat. Ilyen például a Koronakert, a Kistirol vagy a Submarine étterem. Emellett nem egy olyan új hullámos, streetfood jellegű közönség kedvenc nőtte ki magát a környékről, akiért érdemes ellátogatni a kerületbe. Ilyen például a Kemencés Pizza vagy a Kalóz Burger.
  • tulipánfák – ha a Vingardium mellett mondanunk kéne egy időpontot, amikor mindenképp érdemes ellátogatni a környékre, az a tulipánfák virágzásának ideje. Mátyásföldön (XVI. kerület egyik városrésze) különösen nagy számban található ez az egészen különleges virágú fa, így csodálatos sétákat tehetünk tavasszal, a virágba borul utcákon.
  • IKARUS - a XVI. kerületben található a 70-es évek meghatározó autóbusz gyára, melybe még mindig vezetnek néha városi sétákat, mely során élénken tárul elénk a szocializmus lenyomata. Ma a róla elnevezett sportcsapat viszi tovább a nevet, plusz mi is őrizzük kicsit a hírnevet. Hisz a Vingardiumra IKARUS retróbusszal is el lehet jutni. Úgyhogy aki eddig azért nem akart jönni, mert túl messze van a fesztivál, az gyorsan gondolja át, pattanjon fel egy retro IKARUS buszra, és már odafelé legyen fesztiválhangulata!
  • Kilátó – na fogadjunk, hogy ezt tényleg kevesen tudják (az itt lakókon kívül), de Mátyásföld tengerszint feletti magassága a Gellért-hegyével vetekszik. Kifejezetten ezért építettek ide, ezt az építészetileg is különleges kilátót. Már csak elhelyezkedése miatt is egyedi, hisz egy családiházas övezet közepére, egy gyönyörű kis park, a Reformátorok Tere létrehozásával valósult meg. Így olyan nézőpontból lehet Budapestet megtekinteni és fotózni, ahogy máshonnan nem tudod. 

Úgyhogy ideje máshogy tekinteni erre a környékre, és legalább egyszer eljönni ide. Nincs az olyan messze. Pláne, ha retrobusszal érkezel, és még a jó hangulat is garantált. A Vingardiumon.

www.vingardiumborliget.hu

 

Szólj hozzá

borfesztivál rákosborzasztó XIV. kerület vingardiumborliget vingardium2019 azörsönúl