2018. aug 25.

Borkóstolás, ahogy a profik csinálják

írta: VingardiumBorliget
Borkóstolás, ahogy a profik csinálják

Gömbölyű savak, hosszú korty, visszafogott tanninok, minerális ízvilág, birses lecsengés.

Ha ez Neked kínai akkor jó helyen vagy, és ha érted, akkor is. A Vingardium elhivatott híve a minőségi borkóstolásnak – bármit jelentsen is… Viccet félretéve sokaknak válik manapság hobbijává a borkóstolás, a boros fesztiválokon való részvétel vagy akár a pincelátogatás. Mégis sokan szabadkoznak, hogy ők nem értenek a borokhoz, nem tudják megállapítani, hogy melyik jó bor és melyik nem. A másik véglet pedig  a borsznobok, akik nem győzik demonstrálni hozzáértésüket, és csakis a fenti szakzsargon használatával hajlandóak borokról beszélgetni, adott esetben még magánál a borásznál is okosabbak.

Na de akkor tényleg léteznek gömbölyű savak, vagy ez csak a borszakma modorossága?

A mi véleményünk természetesen az arany középúton van. A kóstolás szubjektív dolog, ízlésről nem vitatkozunk. Kinek a könnyebb borok az esetei, mások a testesebbeket szeretik. Kik a hordós tételekre esküsznek, mások a reduktív borokat részesítik előnyben.

dsc_1381.jpgUgyanakkor ahogy a borkészítés, úgy a borkóstolás is egyszerre szakma és egyszerre művészet. És mint ilyen tanulható. Gyakorlás, kóstolgatás, és szakértők segítségével egy lelkes amatőr is lassan megérzi és megérti, hogy igenis vannak fajtajegyek, hogy a kóstolás során milyen ízeket lehet érezni és hol, vagy hogy mit értünk ásványosság alatt.

A téma ugyanakkor végtelen. Újabb és újabb dolgokat lehet megtanulni a borokról, a borkészítés folyamatáról vagy a borvidékekről. Ezért a Vingardiumon minden évben együttműködünk a Magyar Sommelier Szövetséggel, és borkurzusokat indítunk. Ezek nem érnek fel egy borismereti tanfolyammal, de a résztvevők bepillantást nyerhetnek ennek az igen érdekes szakmának egyes szegmenseibe. Idén fröccs, rosé vagy akár pezsgő témában hallgathatunk előadásokat.

A kurzusokon a részvétel ingyenes, de csak olyanok vehetnek részt rajta, akik rendelkeznek aznapi karszalaggal. Aki szeretné tartalmasan tölteni az idejét a Vingardium borfesztiválon, az akár pénteken, akár szombaton is választhat a kurzusok közül – pontos beosztás és az előzetes regisztráció feltételei itt:

http://vingardiumborliget.hu/programok/borkurzus/

 

Szólj hozzá

fesztivál borfesztivál bor borkurzus vingardiumborliget Erzsébetliget