2018. aug 15.

Tértánc a Liget Táncegyüttessel

írta: VingardiumBorliget
Tértánc a Liget Táncegyüttessel

A néptánc manapság megosztó téma. Vannak, akik számára a hagyományőrzés jelképe, értéket látnak benne, és látják a mai világban betöltött helyét és szerepét, mások számára avitt, népieskedő elfoglaltság, hozzá pedig kendős idős néniket vizionálnak rakott szoknyában. 

Pedig a néptánc a hagyományőrzésnek az a fajtája, ami nem megy ki a divatból. Hogy miért nem? Aki próbálta már, aki volt már táncházban, aki érezte már, hogy milyen energiák szabadulnak fel ilyenkor, az tudja a választ.  Aki pedig nem, annak mindenképp ki kell próbálnia egyszer.

A Vingardium Borliget nem hagyományőrző fesztivál és nem is szüreti fesztivál, bár ebben az időszakban már sok borvidéken nagyban folyik a szüret. Mégis minden évben elhívjuk a Liget Táncegyüttest, hogy tovább színesítse programunkat.

XVI. kerületi borfesztiválként adja magát, hogy egy XVI. kerületi táncegyüttest hívjunk meg, ennél azonban szorosabb a kötelék. A Liget Táncakadémia alap értékei megegyeznek azokkal az elvekkel, amelyek mentén annak idején mi is életre hívtuk a Vingardium borfesztivált. Minőségre való törekvés, közösség építés, kultúrát befogadó életforma, nyitott szemlélet. A Liget Táncegyüttesnél a kezdetektől tudták, hogy mindezekkel az értékekkel hova szeretnének eljutni, és pár év alatt a nagy hagyományokkal rendelkező néptáncegyüttesek szintjére küzdötték fel magukat.

Ami még egyedibbé teszi a Liget Táncegyüttest, hogy a gyönyörű magyar tánckoreográfiákon kívül időnként kitekintenek más nemzetek táncai felé, valamint egyedi fantáziákat hoznak létre akár modern elemekkel is.

A Vingardium közönsége láthatott már tőlük török és baszk táncot, cloggingot, illetve egy egyedi koreográfiát a Rackajam egyik zenéjére.

Idén ismét Rackajam hangulat jön. Kétszer töltik meg a Nagyszínpad előtti teret zenével, tánccal, vidámsággal – szombaton 19:45 körül a Mary Popkids koncert után, valamint 20:15 körül a Budapest Bár Koncert előtt. Akik hisznek a néptánc jelenében és jövőjében azok azért jöjjenek, akik nem hisznek, azok pedig azért!

http://vingardiumborliget.hu/programok/#tertanc

Szólj hozzá

fesztivál borfesztivál tánc életérzés néptánc liget közös munka táncegyüttes XIV. kerület vingardiumborliget