2018. júl 18.

Szabadulószoba a Fesztiválon

írta: VingardiumBorliget
Szabadulószoba a Fesztiválon

Az első magyar szabadulószoba kitalálója Gyurkovics Attila, olyan csapatépítő programokat akart szervezni, melyek során az ember teljesen belefeledkezik abba, amit csinál. A szabadulás során lezajló folyamatoknak egyébként komoly tudományos háttere van. Ráadásul egy neves magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg a flow-elméletet, amire a szabaduló szobák koncepciója épül. A szabadulószobák azért kínálnak remek lehetőséget a flow élmény átélésére, mert egy zárt, külön világba terelik a játékosokat, ahol csak akkor van esélyük „kijutni” ha kizárólag az előttük álló feladatokra és társaikra koncentrálnak.

1.pngElsőként egy nyolcadik kerületi romkocsma pincéjében nyílt meg szabadulószoba, mára viszont gombamód szaporodnak a szobák. Magyarországon közel 100 szoba található, ennek kb. két harmada Budapesten. Az alap koncepció azonos, a tematika eltérő: logikai-kijutós, nyomozós, bomba-hatástalanítós, egy lopás kivitelezése, menekülős, tudományos-fantasztikus, mesés, történelmi vagy akár boros. Míg a szabadulószobák első generációja romkocsmás, félhomályos hangulatban született, mára megjelent egy új "generáció" néhol kifejezetten high-tech elemekkel.

A Vingardiumon tavaly debütált a szabadulószoba, mely természetesen boros tematikájú. A csapatoknak egy borblogger dolgozószobájában kell nyomozni, ahol ki tudja milyen információkhoz jutnak hozzá. Borszakmai ismeretekre nincs szükség, viszont asszociációs és logikai készségekre annál inkább. A szoba 45 perces, a nehézségi fokozata 8/10. A csapatok között versenyt hirdetünk. A leggyorsabban kijutó csapat értékes nyereményekkel gazdagodik. A borfesztivál mindkét napján lehet játszani, regisztrálni pedig előzetesen e-mailen lehet vagy akár a helyszínen (ha van még hely). Pohárjegyet vásárlók részére a játék kedvezményesen vehető igénybe.

Részletek: http://vingardiumborliget.hu/programok/#szabaduloszoba

Szólj hozzá